Stiri pe blog

Un alt blog de stiri

– Cel mai mare tablou semnat Tonitza va fi scos la vanzare

Zeci de ani, lucrarea „ Golgota” a lui Nicolae Tonitza a putut fi admirată doar la Muzeul Naţional de Artă al României. În 2009, tabloul le-a revenit moştenitorilor de drept, iar joi 18 noiembrie, în selecta ambianță a Palatului Ghika, va fi scos la vânzare în cadrul Licitaţiei 12+1 Capodopere Impresioniste din Colecţii Particulare organizate de Casa Artmark.

Estimată la o valoare între 100.000 şi 150.000 euro, cu o dimensiune de 1 metru pătrat, „Golgota” este cea mai mare lucrare a lui Nicolae Tonitza licitată vreodată pe piaţa românească de artă. Opera provine din colecţia diplomatului român Vasile Stoica, colecţie confiscata în 1977 de Muzeul Naţional de Artă al României, dupa moartea în detenție la Jilava a marelui patriot și colecționar Vasile Stoica – singurul diplomat român ce a participat la tratativele de pace de după ambele războaie mondiale. După căderea regimului comunist, în urma unui îndelungat şir de procese, tabloul a fost restituit anul trecut moştenitorilor. Pe 18 noiembrie, „Golgota” va fi scoasă la vânzare în cadrul licitaţiei publice 12+1 Capodopere Impresioniste din Colecţii Particulare organizate de Casa Artmark.

Pictura „Golgota” reprezintă unul dintre cele mai desăvârşite peisaje cu prezenţă umană ale lui Tonitza. Lucrarea face parte dintre picturile realizate de artist după eliberarea în 1918 din lagărul de la Kirjali (Bulgaria), în care a fost concentrat ca și soldat după înfrângerea în 1916 a României în Bătălia de la Turtucaia, și pare a proiecta, într-un decor apropiat de relieful dealurilor de calcar din zona Dunării de Jos, sentimentele de neputință, fatalitate și sacrificiu inutil acumulate în anii de prizonierat.

Tonitza a depășit pentru prima oară valoarea de 100.000 euro în prima licitație a Casei Artmark, în decembrie 2008, când „Fetița cu funda roz”, o lucrare de mici dimensiuni s-a vândut cu – atunci surprinzătoarea – sumă de 120.000 euro. În ultimii doi ani alte lucrări de Tonitza, de mai mică dimensiune decât cea scoasă la licitație joi – și fără a beneficia de proveniența muzeală, s-au vândut la sume importante, între care amintim: „Minora” – cu 100 mii euro în noiembrie 2009, „Spaniola” tot cu 90 mii euro în noiembrie 2009, „Micuța tătăroaică” cu 90 mii euro în decembrie 2009 etc.

În cadrul licitaţiei de pe 18 noiembrie, alături de „Golgota” lui Nicolae Tonitza, Casa Artmark a pregătit o serie restrânsă de alte opere spectaculoase semnate de pictori precum Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, Ion Theodorescu-Sion, Lucian Grigorescu, Samuel Mützner şi alţii.

Seria picturilor va fi completată de o colecţie impresionantă de sculpturi care vor fi scoase la vânzare în cadrul  Licitaţiei anuale de Sculptură Românească şi Europeană. Cel mai important eveniment dedicat sculpturii din piaţa românească de artă oferă o selecţie de 70 de opere aparţinând unora dintre cei mai apreciaţi sculptori români ai tuturor perioadelor, precum şi piese excepţionale de artă europeană, care aduc în atenţia iubitorilor de artă valoarea şi prestigiul acestei arte în spaţiul românesc.

Licitaţia de pe 18 noiembrie, compusă din două evenimente semnificative pentru colecţionarii şi investitorii români, va avea loc la Palatul Ghika şi va fi completată de un eveniment–surpriză: prezentarea colecţiei de modă semnată de artista Kristina Dragomir şi stilistul Mirela Stelea.

Până atunci, iubitorii de artă vor putea admira operele înscrise la licitaţie în cadrul expoziţiei publice pregătite de organizatori la Palatul Ghika, în intervalul 13-17 noiembrie.

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în iulie 2008 care evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere autentice, desfăşurând în acelaşi timp şi activităţi de galerie de artă. În luna mai a anului 2010, s-a lansat Indexul Artmark, primul instrument de pe piaţa de artă din România care măsoară randamentele anuale ale celor mai tranzacţionaţi artişti români, în ultimii 15 ani.

Reclame

Filed under: Altele, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

RSS ZF

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Capital

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Realitatea

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Blog Stats

  • 936,452 hits


gtop.ro

%d blogeri au apreciat asta: