Stiri pe blog

Un alt blog de stiri

– Asociatia Retelelor de Farmacii din Romania (ARFR) protesteaza

Asociatiei Retelelor de Farmacii din Romania (ARFR) protesteaza cu privire la masurile propuse de Ministerul Sanatatii pentru modificarea Legii Farmacie.

Modificarea Legii Farmaciei in sensul prezentat azi prin Proiectul de Ordonanta de Urgenta a Ministerului Sanatatii afecteaza grav drepturile si interesele pacientilor din Romania, prejudiciaza dreptul la proprietate si incalca principiile liberei concurente.

Pacientii au dreptul sa aleaga farmacia unde pot beneficia de cele mai bune servicii farmaceutice, si au acces la cea mai bogata ofera de produse destinate intretinerii sanatatii iar retelele de farmacii sunt cele care au investit si investesc in continuare in pregatirea personalului farmaceutic si pentru asigurarea unor servicii de calitate.

Nu intelegem ideea expusa de dl. Ministru al Sanatatii, conform careia farmacia trebuie readusa in mainile farmacistului. Farmacia este si in prezent in mainile farmacistului. In retelele de farmacii lucreaza farmacisti, care respecta atat Legea Farmaciei, legislatia privind eliberarea medicamentelor cat si regulile de buna practica in domeniu. Toate farmaciile, inclusiv cele independente, sunt societati comerciale si ca orice societate comerciala si farmaciile urmaresc profitul. Acest lucru nu inseamna insa incalcarea deontologiei profesionale nici in prezent nici in conditiile aplicarii Ordonantei.

In acest an, ca si in anii anteriori, retelele de farmacii au fost cele care au sustinut politica Ministerului Sanatatii, asigurand accesul populatiei la tratament, in pofida faptului ca au fost nevoite sa elibereze medicamente asiguratilor, pentru care termenele de plata sunt foarte lungi si sunt adesea depasite. Proiectul anuntat de Minister loveste direct acei agenti economici care au reprezentat in aceasta perioada de criza vectorii de stabilitate economica mai mult decat necesara pe aceasta piata.

Asemenea initiative, lansate fara o consultare sau un dialog prealabil cu actorii implicati, induc in piata o grava instabilitate. Este imposibila creatia de valoare economica si sociala in conditiile in care reglementarile Ministerului Sanatatii schimba regulile jocului de la o zi la alta. Ministerul de resort are datoria de a asigura continuitatea accesului pacientilor la tratament. In schimb, masurile prezentate azi au exact efectul advers, punand in pericol nu doar dreptul la tratament al pacientilor, ci chiar existenta retelelor de farmacii, care au un rol important in asigurarea medicatiei populatiei, asa cum s-a dovedit pana in prezent.

Este cu atat mai surprinzator sa vedem azi reiterata o initiativa legislativa care a mai existat in Romania in urma cu 4 ani si care s-a dovedit a fi un fiasco, fiind criticata si respinsa inclusiv de catre Comisia Europeana. In timp ce in Europa tendinta este aceea de deschidere a pietei, in Romania asistam la o regresie in timp si la tendinta contrara de inchidere a pietei si de limitare a concurentei libere pe piata farmaceutica. Propunerile de azi demonstreaza faptul ca Ministerul Sanatatii nu a invatat nimic din experientele anterioare si suntem condamnati sa repetam greselile trecutului.

In plus, dat fiind faptul ca multe dintre retelele de farmacii sunt detinute de investitori straini si unele dintre ele sunt companii listate pe burse din Romania sau strainatate, Romania se va afla in ipostaza de a incalca tratatele bilaterale de protejare a investitiilor si va risca plata unor daune pe care economia romaneasca nu le poate suporta.

Nu intelegem de ce astfel de masuri, cum sunt cele propuse azi de catre Ministerul Sanatatii si care au impact direct asupra unui numar foarte mare de agenti economici si pacienti totodata, trebuie adoptate printr-o ordonanta de urgenta. In mod normal, masuri de un asemenea impact, de natura sa schimbe radical modul de functionare a unei intregi ramuri economice, trebuie analizate si dezbatute public cu toti factorii implicati si trecute prin aprobarea normala a oricarui act legislativ din Romania, aceea a votului in Parlament.

Nu in ultimul rand, retelele de farmacii sunt actorii economici din retailul farmaceutic care platesc cele mai importante contributii la bugetul de stat. Suntem consternati de faptul ca intr-un climat economic extrem de dificil, Ministerul Sanatatii adopta reglementari care lovesc iremediabil in activitatea retelelor de farmacii si lanseaza propuneri care afecteaza direct viata pacientilor, intr-o totala lipsa de transparenta.

Referitor la criteriul geografic practica de pana in prezent arata ca farmaciile au fost infiintate acolo unde pacientii au nevoie de serviciile acestora. In plus, infiintarea mai multor farmacii in aceeasi arie a condus la cresterea concurentei si a calitatii serviciilor, in beneficiul pacientului.

Este posibil sa asistam la un efect advers: in conditiile in care farmacia ar avea un monopol pe teritoriul respectiv, iar pacientul nu va putea alege farmacia pe care o prefera.

Cu toate acestea, suntem de acord cu unele dintre masurile propuse azi.

Sustinem propunerea mentinerii criteriului demografic pentru a asigura o distributie geografica unitara a farmaciilor, atat in mediu urban cat si rural si implicit accesul tuturor pacientilor la tratament.

Suntem de acord in ceea ce priveste introducerea exceptiei de infiintare a farmaciilor pe o raza de 100m fata de spitale, cu conditia ca farmacia sa aiba orar permanent. De asemenea, sustinem ideea existentei serviciului de permanenta in farmacii.

Reclame

Filed under: Altele, , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

RSS ZF

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Capital

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Realitatea

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Blog Stats

  • 943,022 hits


gtop.ro

%d blogeri au apreciat asta: