Stiri pe blog

Un alt blog de stiri

– Wikipedia a implinit 10 ani

Pe 15 ianuarie Wikipedia, o enciclopedie liberă multilingvă creată de voluntari, a împlinit 10 ani de la înființare. Proiectul Wikipedia a fost lansat în limba engleză pe 15 ianuarie 2001, ajungând în prezent la peste 17 milioane de articole în 270 de limbi. Această creștere spectaculoasă a făcut ca Wikipedia să devină al cincilea cel mai vizitat sit web din lume, cu peste 410 milioane de vizitatori în fiecare lună.

Wikipedia în limba română a fost inițiată în luna iulie 2003; în prezent, aceasta conține peste 150.000 de articole și are peste 1.200 de redactori activi. Wikipedia în limba română a fost printre primele situri de limbă română care să folosească în mod exhaustiv diacritice în conținut, iar în anul 2010 a devenit primul sit major care să folosească diacriticele strict corecte în limba română.

Cu ocazia acestei aniversării, editorii și cititorii Wikipedia de pe întreg mapamondul se vor reuni în peste 300 de locații pentru a sărbători Wikipedia. De la o conferință în New York la un concert în Praga, de la lansarea unui nou proiect școlar în Nairobi la o vizită a muzeelor din Amsterdam, de la o bere în București până la o vizionare de filme în Tel Aviv, toate aceste evenimente sunt organizate de voluntari și fundații afiliate. Oricine poate participa la aceste evenimente, ele reflectând diversitatea comunității de utilizatori. În România sunt planificate întâlniri în Arad, București, Iași, Piatra Neamț, Pitești și Sibiu.

Wikipedia și proiectele înfrățite sunt situri publice, în care oricine poate modifica aproape orice pagină în orice moment, printr-o tehnologie numită wiki („rapid” în limba hawaiană). Utilizatorii colaborează la scrierea articolelor, având posibilitatea de a le dezvolta și retușa succesiv. Comunitatea utilizatorilor a căzut de acord asupra unor standarde de calitate și metode de lucru; de exemplu, articolele referitoare la subiecte delicate trebuie să reflecte toate punctele de vedere ale specialiștilor. Editările efectuate din greșeală sau din răutate sunt anulate rapid de ceilalți editori. Tot conținutul Wikipedia este acoperit de o licență ce asigură oricui dreptul de a copia, modifica și redistribui conținutul Wikipedia cu orice scop, chiar și comercial, cu singurele condiții de a oferi mai departe materialele sub aceeași licență și de a credita contribuitorii proiectului, respectiv Wikipedia, ca sursă. În acest fel, toate materialele vor rămâne libere și gratuite.

Fundația Wikimedia

Wikipedia este operată de Fundația Wikimedia, o organizație internațională non-profit creată în 2003 special pentru a gestiona proiectele existente. Fundația are sediul în San Francisco, California, SUA și filiale în 27 de țări și teritorii. Discuțiile despre crearea unei asociații Wikimedia locale în România sunt în desfășurare. Operațiunile Fundației Wikimedia sunt sprijinite financiar prin donațiile cititorilor și contribuitorilor la proiectele Wikimedia. Ultima campanie de donații s-a încheiat recent, Fundația reușind să strângă o sumă record, de peste 16 milioane de dolari.

Reclame

Filed under: IT&C, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

RSS ZF

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Capital

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Realitatea

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Blog Stats

  • 943,254 hits


gtop.ro

%d blogeri au apreciat asta: