Stiri pe blog

Un alt blog de stiri

– DTZ Research: Volumul investiţiilor imobiliare în Europa s-a dublat în 2010 faţă de anul anterior

Investiţiile în segmentul imobiliar comercial din Europa au ajuns la € 95.9 mld în 2010, reprezentând o creştere de 53% faţă de valoarea de € 62 mld atinsă în anul 2009, potrivit celui mai recent studiu al  DTZ, „Investment Market Update”. Volumul  investiţiilor comerciale din Europa este aşteptat să se majoreze cu încă 28% în 2011, până la € 123 mld, puţin sub media europeană de € 125 mld a ultimilor zece ani.

Raportul, lansat săptămâna aceasta, arată că volumul de investiţii în Europa din T4 2010 a ajuns la € 30.8 mld, marcând o creştere de 36% faţă de valoarea de € 22.7 mld, realizată în al treilea trimestru.

Creşterea activităţii pe parcursul ultimului trimestru a fost susţinută de o creştere a numărului de tranzacţii de peste 200 de milioane €. Acest lucru s-a reflectat şi într-o creştere a dimensiunii medii a tranzacţiilor, aceasta ajungând la 32 milioane € în T4 2010, faţă de 26 milioane € în T3 2010.

Între principalele pieţe europene, Franţa şi Germania au înregistrat cea mai pronunţată creştere a volumelor de investiţii în al patrulea trimestru, cu 73% respectiv 42%, spre deosebire de Marea Britanie, unde s-a înregistrat o creştere  de numai 5%. Alte pieţe europene şi-au îmbunătăţit volumele de investiţii în conformitate cu ameliorarea situaţiei economice, ţările nordice înregistrând o creştere de 100% în trimestrul al patrulea. Volumul anual al investiţiilor în ţările nordice a crescut cu 153%, de la € 4.6 mld în 2009 la € 11.7 mld în 2010, ca urmare a activităţii semnificative din Suedia şi Norvegia. Spre deosebire de alte pieţe europene, volumele de investiţii au scăzut cu 25% în Spania la € 0.8 mld, această piaţă fiind încă privită drept riscantă de către investitori.

Magali Marton, Head of DTZ CEMEA Research, a declarat: „Cel mai recent raport al nostru reliefează faptul că, în pieţele europene/ în Europa, mulţi investitori rămân precauţi, dar s-au semnalat  anumite intensificări în ceea ce priveşte activitatea acestora, incluzând aici câteva achiziţii speculative de proprietăţi de tip prime, pe segmentul de birouri. Mai mult decât atât, am remarcat creşterea încrederii investitorilor inter-regionali, fluxurile de capital provenite din afara  Europei, crescand cu 33% pe parcursul anului 2010, pana la valoarea de € 13.7 mld. Pe termen scurt, ne aşteptăm ca investitorii inter-regionali să isi majoreze ponderea, în special cei din Asia, care au investit € 1.1 mld în ultimul trimestru din 2010”.

Instituţiile şi-au intensificat semnificativ activitatea  în timpul T4 2010, investind  € 6.1 mld,  în comparaţie cu € 3.2 mld în T3. Instituţiile au profitat de posibilitatea de a intra în investiţii cu o participare de capital propriu mică, precum şi de disponibilitatea unor proprietăţi de bună calitate în sectoarele de birouri şi retail. Activitatea de cumpărare a continuat să fie dominată de către vehiculele de proprietate privată, reprezentând 40% din activitatea înregistrată în T4, cu o valoare de € 12.5 mld.

Cea mai intensă activitate din T4 s-a înregistrat pe sectorul de birouri, investiţiiile totalizand € 13.4 mld, adica 44% din volumul total. Investiţiile pe segmentul de retail au crescut de la € 7.7mld în T3 la € 9.9 mld în T4, activitatea axându-se pe centre comerciale, supermarketuri şi parcuri de retail. Investiţiile în proprietati cu utilizare mixtă si portofolii au crescut semnificativ de-a lungul trimestrului, atingând valoarea de € 4.1 mld, respective 13% din totalul activităţii.

Tony McGough, Global Head of DTZ Forecasting & Strategy Research, declară: „Am început să vedem semnale pozitive pe pieţele imobiliare din Europa, în special pe segmental proprietatillor de tip prime. Chiriașii profită de condiţiile economice actuale pentru a-si consolida pozitia, având posibilitatea să beneficieze de un spaţiu mult mai bun, în timp ce chiriile se situează inca la un nivel relativ scăzut. Mai mult decat atât, DTZ Fair Value Index T3 2010 a identificat un număr în creştere al pieţelor clasificate drept “fierbinţi” sau “calde” în Europa. Ca rezultat al acestor factori, ne aşteptăm ca investitorii sa-si recapete increderea, iar numarul tranzactiilor sa creasca, impulsionand volumele de investitii, care speram sa atinga valoarea de €123 mld  până la sfârşitul anului. ”

„Conform cercetarilor noastre, investiţiile in proprietati comerciale din România în 2010 au cumulat € 292.9 milioane, reprezentând o creştere cu 138% fata de anul 2009. 2010 a scos la lumina un număr mare de proprietati aflate in dificultate; cu toate acestea, piaţa a câştigat mai multă încredere spre sfârşitul anului, cand s-a inregistrat cea mai mare tranzacţie în valoare de € 101.2 milioane.

Pentru 2011, estimăm un volum de investiţii între 400 si 500 milioane €, reprezentând o creştere de 30% – 60%, faţă de anul precedent. Daca in 2010 proprietatile de tip distressed apartinand preponderent segmentului de retail au facut principalul obiect al tranzactiilor, ne asteptam ca in 2011 sectorul de birouri sa atraga interesul investitorilor cel putin in aceeasi masura. Proprietatile amplasate in locaţii descentralizate şi cu o rata de disponibilitate ridicata vor constitui masa ofertei, principala tinta a investitorilor ramanand Bucurestiul, cu sectoarele de business deja consacrate.” a comentat Cristian Ustinescu, Investments Director, DTZ Echinox

 

-ends-

Note to Editors

DTZ este o companie globala de consultanţă imobiliară, cu birouri în 140 de oraşe din 42 de ţări (acoperind Europa, Orientul Mijlociu si Africa, Asia Pacific şi America). Compania oferă consultanţă şi expertiză personalizată investitorilor, dezvoltatorilor, ocupanţilor din sectorul public şi privat şi consultanţilor financiari. DTZ asistă clienţii în profunzimea nevoilor acestora, pe toate sectoarele pieţei imobiliare, cuprinzând Investiţii, Închirieri şi Brokeraj, Administrarea Proprietăţilor, Management de Proiect şi Consultanţă în Construcţii, Evaluări, Asset Management, Consultanţă şi Research. Compania-mamă, DTZ Holding plc. a fost listată la Bursa din Londra încă din 1987.

În noiembrie 2002, după nouă ani de activitate de succes pe piaţa imobiliară din România, Echinox Consulting a încheiat un acord de parteneriat cu compania multinaţională DTZ, una dintre firmele lider pe plan internaţional în domeniul imobiliar, Echinox Consulting devenind reprezentantul local al DTZ sub denumirea de DTZ Echinox.

Anunțuri

Filed under: Imobiliare, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

RSS ZF

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Capital

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Realitatea

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Blog Stats

  • 934,394 hits


gtop.ro

%d blogeri au apreciat asta: