Stiri pe blog

Un alt blog de stiri

– Colliers: Preturile terenurilor, cu 15-30% mai mici fata de 2009

Piata de terenuri a fost mult mai efervescenta in 2010, interesul cumparatorilor de terenuri fiind impartit egal intre Bucuresti si tara, releva cel mai recent raport Colliers care analizeaza evolutia acestui segment pe parcursul anului 2010.

OFERTA: Piata de terenuri a cunoscut o revigorare, iar tranzactiile s-au inmultit. Investitiile au fost directionate in mod egal catre Bucuresti si alte orase din tara.

Loturile de teren vandute in Bucuresti sunt predominant destinate dezvoltarilor de retail sau birouri, si secundar proiectelor rezidentiale (vile individuale sau proiecte de apartamente de scara redusa) sau din sectorul medical. In restul tarii, loturile de teren tranzactionate sunt destinate aproape exclusiv retailului de tip big box / parcurilor de retail.

Desi aparent limitata, oferta de terenuri s-a imbogatit in ultimul an. Mai multi proprietari afectati de declinul general al economiei au scos la vanzare terenuri pentru a face rost de lichiditati, in timp ce anumite banci au inceput executarea activelor neperformante din bilanturile lor contabile. O sursa importanta de terenuri noi in afara Bucurestiului a constituit-o amplasamentele diverselor fabrici afectate de criza, mai ales din zona de textile si de mobila. In cazul unor astfel de proprietati, aflate in locatii centrale, cu caracteristici foarte bune (forma regulata, deschidere mare si suprafata intre 2,5 ha – 5 ha), retailerii s-au aratat interesati si tranzactiile s-au concretizat.

In 2010, cererea a venit in mare parte dinspre utilizatorii finali, in timp ce achizitiile speculative au fost destul de rare. Cei mai activi cumparatori au fost operatorii de retail de tip big box, care au vizat si alte orase mari in afara de Bucuresti, in special cele cu peste 50.000 de locuitori. Cora, Kaufland, Lidl, Penny Market si Dedeman au incheiat cele mai multe tranzactii anul trecut.

Dezvoltatorii traditionali de cladiri de birouri au redevenit activi, acestia estimand livrarea cu succes a proiectelor peste 2-3 ani, cand cererea pe piata inchirierilor va reveni la un ritm sustinut, iar oferta va fi limitata din cauza livrarilor putine din ultima perioada.

PRETURI

Preturile au continuat sa scada in 2010, desi intr-un ritm mult mai scazut decat in 2009. In Bucuresti, tranzactiile s-au incheiat la preturi cu 15-30% mai mici decat in 2009. Scaderea preturilor a fost mai abrupta in orasele de provincie, cu exceptia acelora in care exista 2-3 proprietari dominanti ce controleaza mare parte din oferta de calitate si nu sunt presati sa vanda.

PRETURILE TERENURILOR (EUR/mp)
Tipul orasului (in functie de atractivitatea pentru investitori) Oras Central Semi-central Periferie
Primar Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Timisoara 300-600 200-400 50-200
Secundar Bacau, Galati, Iasi,  Ploiesti, Sibiu 250-500 150-300 50-150
Tertiar Alba Iulia, Botosani, Focsani, Piatra Neamt, Targu Jiu 150-350 100-200 35-100

* Am luat in considerare terenuri situate in limitele orasului, cu suprafete intre 5.000 si 50.000 mp, cu expunere si vizibilitate foarte buna.

 

TOP 3 TRANZACTII CU TERENURI IN 2010

Oras Suprafata Valoare Proprietate Cumparator
Craiova 12 ha 30 mil Eur Fabrica Electroputere Auchan Group impreuna cu 2 manageri ai BelRom Group
Bucuresti 5,1 ha 34,6 mil Eur 

(TVA inclus)

Fabrica Timpuri Noi Interprime Properties, fondul de investitii IKEA
Brasov 4 ha 13 mil Eur Fabrica Hidromecanica Cora

PROGNOZA

“Piata de terenuri va ramane o piata a cumparatorilor, in care tranzactiile se vor incheia doar la preturi competitive. Este foarte important ca proprietarii sa ramana flexibili, atat in materie de preturi cat si in diferitele structuri pe care le pot “imbraca” tranzactiile. Nu estimam scaderi mari de preturi in viitor, ci doar ajustari minore ale preturilor in limita marjelor negocierii, si anume 15-20% din pretul cerut”, afirma Mihai Bogza, Associate Director in cadrul departamentului de terenuri al Colliers International.

Colliers International este unul dintre liderii globali in domeniul consultanţei imobiliare, cu mai mult de 15.000 specialişti care lucrează în 480 de birouri din 61 de ţări. Subsidiară a FirstService Corporation (NASDAQ: FSRV; TSX: FSV si FSV.PR.U), Colliers oferă stabilitatea unui partener financiar puternic păstrând în acelaşi timp o  importantă componentă locală, oferind clienţilor soluţii inovatoare şi de încredere.

Colliers oferă o gamă largă de servicii clienţilor finali, dezvoltatorilor şi investitorilor, de la brokeraj, property şi asset management, project management, investiţii şi consultanţă, evaluări şi până la studii de piaţă sau produse adresate băncilor. Compania Lipsey şi revista National Real Estate Investor au plasat Colliers International pe locul doi în lume ca brand de consultanţă imobiliară. În România, Colliers Internaţional este lider de piaţă şi oferă servicii complete de consultanţă imobiliară.

Anunțuri

Filed under: Imobiliare, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

RSS ZF

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Capital

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Realitatea

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Blog Stats

  • 933,673 hits


gtop.ro

%d blogeri au apreciat asta: