Stiri pe blog

Un alt blog de stiri

– DTZ Research: Semne ferme de revenire a segmentului de birouri la nivel global

Perspectivele pieţelor de real estate comercial la nivel global vor fi determinate de traseul urmat de revigorarea în două trepte a economiei, potrivit raportului „Global Outlook” al DTZ pentru 2011. Creşterea puternică a PIB-ului în majoritatea ţărilor din Asia şi CEE va stimula o creştere importantă a cereii, fapt ce va duce la majorarea chiriilor şi a valorii capitalului. Pe de altă parte, o revigorare economică întârziata, cu o creştere lentă a PIB-ului în zonă Euro, avea drept consecinţă creşteri mai lente ale nivelului chiriilor şi valorii capitalului.

Raportul indică o creştere modestă a valorilor de capital, majoritatea regiunilor, în intervalul 2011 – 2015. Pe de altă parte, actualul context economic şi financiar, alături de incertitudinile din sferă legislativă vor continuă să influenţeze procesul de revitalizare economică.

DTZ Research estimează că în următorii cinci ani, creşterea nivelului chiriilor va reprezenta  principalul motor de creştere a valorii de capital, întrucât este puţin probabil că yield-urile să continue să se comprime, de la valorile modeste din prezent. Prin urmare, în special în pieţele vest-europene, valoarea totală a randamentelor din investiţii va fi determinată de veniturile din yield-urile existente.

Raportul DTZ prezintă un caz elementar pentru prognoza la nivel mondial, pornind de la premisa că economia va înregistra o creştere reală a PIB-ului la nivel global de 3.8% pe an, din 2011 până în 2015. Pentru a cuantifica impactul incertitudinilor economice şi financiare, raportul prezintă consecinţele unui scenariu economic pozitiv (+0,5% pa) dar şi ale unuia negativ (-0,6% pa). Analiza calculează impactul schimbărilor în evoluţia PIB-ului, asupra previzunilor în ceea ce priveşte nivelul chiriilor pentru spaţiile de birouri de tip prime. Nivelul chiriilor pentru spaţii de birouri este cel mai sensibil la variaţiile PIB-ului în Tokyo, Hong Kong şi Frankfurt, mai puţin sensibil în Paris, Londra West End şi Singapore şi cel mai puţin afectat în New York.

Tony McGough, Global Head of Forecasting & Strategy Research la DTZ comentează: „In mod semnificativ, creşterea prognozată pentru nivelul chiriilor spaţiilor de birouri va rămâne pozitivă şi în cazului unui scenariu negativ pentru toate pieţele, excepţie făcând Tokyo, fapt ce demonstrează că revenirea nivelului chiriilor de tip prime rămâne un trend ferm.”

Raportul previzionează faptul că interesul chiriaşilor în 2011 va rămâne concentrat pe segmentul prime al pieţei. În numeroase zone şi sectoare ale pieţei, chiriile de tip prime  nu au atins încă nivelul de dinainte de criză. Valoarea chiriilor prime din Marea Britanie va creşte cu 5.4% în 2011, spre deosebire de o majorare cu numai 1.2% a chiriilor pentru spaţiile de birouri secundare. În pofida acestor diferenţe, discrepanţa ridicată dintre randamentele proprietăţilor de tip prime, respectiv cele ale proprietăţilor secundare se va diminua.

Hans Vrensen, Global Head of Research al DTZ comentează: „Ne aşteptăm ca interesul investitorilor să se concentreze în continuare pe proprietăţile de prim rang. Cu toate acestea, am anticipat că scăderea raţei disponibilităţii proprietăţilor de tip prime şi creşterea preţurilor vor forţă din ce în ce mai mult investitorii să se concentreze asupra proprieatatilor secundare. Că rezultat, discrepanţa dintre proprietăţile secundare de bună calitate, respectiv cele slabe se va amplifică în viitor.”

Mulţi investitori rămân prudenţi pe fondul incertitudinilor economice. Acest lucru se datorează unei serii recente de reforme de reglementare, dar şi unor dificultăţi de refinanţare, în special pe pieţele occidentale. Numeroasele reforme şi expectativa în ceea ce priveşte suportul politicilor monetare de suport vor încetini indirect revigorarea pieţei imobiliare. În ciuda acestor factori perturbanti, în 2010 s-a înregistrat o creştere a volumului global de investiţii. DTZ Research estimează un  record al lichidităţilor de 376 mld US $ pentru investiţii în perioada 2011 şi 2013. Privind în perspectivă, se anticipează ca mulţi investitori proactivi vor continuă să găsească soluţii inovative care să utilizeze capitalul disponibil pentru a acoperi deficitul de refinanţare la nivel global, care atinge valoarea de US $ 245 mld.

„In Bucureşti, piaţa spaţiilor de birouri a relevat perspectivele celei mai mari creşteri raportate de un sector imobiliar de pe piaţă locală, bazate nu numai pe creşterea volumului închirierilor de la un an la altul, ci şi pe tendinţa de scădere previzionată a ratei de neocupare. La sfârşitul anului 2010, stocul total de birouri a ajuns la 1.724 milioane mp, ca urmare a unor livrări anuale de 204,000 mp, în scădere cu 38% faţă de anul anterior.

Ca urmare a accesului dificil la finanţare şi a disponibilităţii crescute, pentru 2011, DTZ prognozează un volum anual al livrărilor de birouri noi semnificativ mai mic faţă de 2010, estimat să ajungă la numai 153,800 mp, în scădere cu 25% de la un an la altul. În ceea ce priveşte rata de neocupare, pe termen mediu ne asteaptam să fim martorii unei noi scăderi a ratei disponibilităţii, pe fondul unui nivel constant al închirierilor cuplat cu volumul limitat de spaţii de birouri nou livrate. Prin urmare, previzionăm o rată medie de neocupare de 15,8%, ce urmează a fi înregistrată până la sfârşitul anului 2011, semnificativ mai mică decât nivelul de 18,3% înregistrat la sfârşitul anului 2010. Exclusiv în cazul zonei centrale a capitalei (CBD), acest indicator ar putea ajunge chiar la o valoare mai mică, deoarece nicio livrare semnificativă nu este proiectată pentru următorii 2 ani.

Având în vedere tendinţa generală la nivelul chiriilor pe piaţă spaţiilor de birouri în România şi în special în Bucureşti, DTZ Echinox estimează un nivel maxim al acestora în intervalul 18.5 – 20€/ mp/ luna pentru primul semestru al anului 2011 şi o posibilă creştere uşoară de începând din semestrul al doilea al 2011 ce se va continuă în 2012-2013.” A comentat Bogdan Sergentu, Head of Valuations and Consulting, DTZ Echinox

Reclame

Filed under: Imobiliare, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

RSS ZF

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Capital

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Realitatea

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Blog Stats

  • 936,452 hits


gtop.ro

%d blogeri au apreciat asta: