Stiri pe blog

Un alt blog de stiri

– Artmark lansează Indexul Pieţei Româneşti de Artă

Indexul Pieței Românești de Artă, catalogul randamentelor anuale ale celor mai tranzacţionaţi artişti români, a fost lansat astazi de către Artmark, în parteneriat cu Bursa de Valori București.  Este cea de-a doua ediţie a Indexului şi reprezintă un instrument de transparentizare a cotațiilor pieței de artă absolut necesar pe fundalul unei dezvoltări accelerate a pieţei şi a poziţionării artei ca alternativă investiţională.

Indexul Pieței Românești de Artă conţine monitorizarea şi procesarea tuturor vânzărilor publice (prin licitaţie de artă) din România, în ultimii 16 ani (1995-2010). Catalogul conţine aproximativ 1000 de artişti români, de patrimoniu sau contemporani, cei mai tranzacţionaţi în această perioadă.  Informaţiile se referă la cotaţiile şi randamentele anuale ale acestor artiști şi concluzionează randamente anuale medii pe întreaga perioadă de tranzacţionare a fiecărui artist, ilustrate prin  grafice  ale evoluţiei valorii de piaţă.

Catalogul reprezintă traducerea, într-un limbaj accesibil investitorului obișnuit cu cifre și grafice, a valorii actuale de piaţă a unei opere de artă aparținând unui artist cotat. Tehnicile examinate în această ediţie sunt: desenul, pictura, alte tehnici de culoare, gravura, sculptura, fotografia şi afişul. Actualizarea „Indexului Pieţei Româneşti de Artă” a fost auditată de către Price WaterHouse Coopers.

Atragerea în piaţă a investitorilor de portofoliu, în paralel cu încurajarea colecţionarilor să pună în circulaţie opere de artă, necesită instrumente moderne de piaţă, care să asigure un acces rapid şi democratic la informaţie sintetică, clară şi garantată, cu privire la cursul pieţei de artă, valoarea de piaţă a unui anumit artist, perspectiva sa de piaţă, locul de unde poate fi achiziţionat, locul unde o investiţie într-un anumit artist poate fi lichidizată etc. În ciuda unicităţii ce caracterizează esenţial opera de artă, lichiditatea în creştere a pieţei de artă îngăduie formarea treptată a cotaţiilor de piaţă ale artiştilor şi calcule de randament a investiţiei într-o anumită operă de artă ori, generic, artist.

Baza de date a preţurilor de adjudecare a operelor artiştilor români în tranzacţiile publice petrecute în cadrul licitaţiilor caselor româneşti în ultimii 16 ani a permis codificarea unui catalog de cotaţii şi randamente anuale ale artiştilor romani, exprimate în tabele de randamente anuale procentuale şi grafice, inclusiv concluzia unui randament anual mediu.

De asemenea, Indexul Pieţei Româneşti de Artă a permis formularea unui indice de tip bursier, aplicat unui portofoliu de o sută de artişti români reprezentativi pentru evoluţia monitorizată, anume indicele ART Consacrat, considerat un indice al colecţionarilor, care măsoară evoluţia randamentului valorii de piaţă a celor mai consacraţi artişti români de patrimoniu.

„Indexul Pieţei Româneşti de Artă” va fi actualizat în fiecare an, consolidând la cotațiile artiştilor deja înregistrați tranzacţiile publice din toată piaţa românească de artă a ultimului an. Indicele ART Consacrat, calculat săptămânal cu începere din ianuarie 2010, plecat de la valoarea inițială de 100 puncte și ajuns la valoarea actuală de 6426 puncte (aprilie 2011), va fi actualizat săptămână de săptămână cu rezultatele tranzacțiilor publice înregistrate la toate casele românești de licitație.

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în iulie 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere autentice, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.

În peste doi ani de existenţă, Artmark a organizat peste 30 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare mai mult de 2.500 de opere de artă şi obiecte de colecţie. Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 1,76 milioane de euro în 2009 la 5,5 milioane de euro în 2010, într-o piaţă a vânzărilor de artă prin licitaţie care a crescut de la aproximativ 3,7 milioane în 2009 la aproximativ 8,3 milioane euro în 2010.

Oferind oportunităţi de investiţie numai în opere de calitate muzeală, Artmark se implică activ şi în conservarea şi perpetuarea moştenirii culturale. În 2010, datorită iniţiativei susţinute de Artmark a unor colecţionari, mai multe capodopere ale artei româneşti vândute prin licitaţie au fost oferite expunerii publice în muzee naţionale de artă din ţară.

Anunțuri

Filed under: Altele, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

RSS ZF

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Capital

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Realitatea

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Blog Stats

  • 935,836 hits


gtop.ro

%d blogeri au apreciat asta: