Stiri pe blog

Un alt blog de stiri

– Sondaj eZonomics: o rata a inflatiei de peste 6% este asteptata pentru sfarsitul lui 2011

La cel mai recent sondaj eZonomics, au raspuns peste 5.500 de persoane. Dintre acestea aproximativ 67% considera ca la sfarsitul anului rata inflatiei se va situa peste 6%, eroarea statistica a esantionului fiind de circa+/-1,2% pentru un nivel de incredere de 95%. In acelasi timp o valoare pentru rata inflatiei intre 5% si 6% este asteptata de aproximativ 17% dintre respondenti. Circa 7% dintre cei care au raspuns cred ca rata inflatiei se va situa intre 4% si 5%, iar 9% din total respondenti se asteapta la o rata a inflatiei mai mica de 4%.

Rezultatul sondajului e similar celui apartinand Comisiei Europene

In cadrul sondajului organizat lunar de Comisia Europeana participa 1000 de persoane ce sunt chestionate cu privire la perceptiile si asteptarile privind situatia financiara a gospodariei, situatia economiei, asteptarile privind somajul, inflatia etc. Legat de inflatie, respondentii sunt intrebati mai intai cum au perceput evolutia preturilor in ultimele 12 luni iar cum privesc evolutia preturilor in urmatoarele 12 luni comparativ cu evolutia acestora din trecut.

In aprilie 2011, aproximativ 59% dintre respondenti considerau ca preturile au crescut semnificativ in ultimele 12 luni, 35% din total respondenti se astepta ca preturile sa creasca mai rapid pe parcursul urmatoarelor 12 luni, in timp ce 42% din cei care au raspuns considera acelasi ritm de crestere. In graficul de mai jos sunt reprezentate rata inflatiei si statisticile sondajului calculate de Comisia Europeana.
Sursa: BNR, DG ECFIN

Asteptari inflationiste diferite

La cel mai recent sondaj Reuters organizat la inceputul lunii aprilie, analistii economici prognozau o rata a inflatiei de 4,9% pentru sfarsitul anului 2011. In luna martie rata inflatiei s-a situat la 8%, dar se asteapta o scadere a acesteia incepand cu luna iulie 2011, deoarece cresterea anuala a preturilor nu va mai include si majorarea TVA (in momentul de fata preturile curente sunt raportate la preturi ce incorporeaza o TVA de 19%).
Comparand asteptarile din sondajul Reuters cu cele obtinute prin sondajul eZonomics se observa ca respondentii acestuia din urma estimeaza un nivel mai ridicat al ratei inflatiei. Aceasta diferenta poate fi determinata de evolutia diferita a componentelor din cosul de consum si de tendinta consumatorilor – spre deosebire de analisti – de a generaliza asupra tuturor bunurilor o majorare a produselor achizitionate cu o frecventa ridicata (precum alimentele si benzina).

O alta explicatie poate fi aceea ca populatia isi construieste asteptarile privind cresterile de preturi bazandu-se mai mult pe cele mai recente cifre privind inflatia si/sau pe prognoza bancii centrale. E putin probabila construirea unor prognoze proprii sau preluarea pe scara larga a unora apartinand specialistilor.
Astfel, experienta Bancii Nationale a Cehiei privind sondajul cantitativ al asteptarilor inflatoniste in randul populatiei indica o volatilitate accentuata a valorilor indicatorilor pentru orizontul de un an si de trei ani.
De ce sunt importante asteptarile inflationiste?

Asteptarile inflationiste reprezinta unul dintre cele mai importante canale prin care politica monetara influenteaza activitatea economica. Acestea influenteaza procesul de formare a preturilor prin mai multe canale. Firmele isi vor modifica preturile in functie de asteptarile inflationiste si de cheltuielile asociate modificarii (de promovare sau reclama). In ceea ce priveste populatia, asteptarile inflationiste sunt importante pentru negocierea salariilor (cerintele de majorare a salariilor duc la cresterea costurilor companiei si deci la majorarea preturilor), dar si in alegerea comportamentului (de consum, economisire, investitii). Un nivel ridicat al asteptarilor inflationiste determina populatia sa consume in momentul respectiv, iar o cerere ridicata pune presiune asupra preturilor. Investitorii au nevoie totodata de proiectii privind evolutia inflatiei pentru a decide oportunitatea investitiilor.

In contextul unei strategii de tintire a inflatiei, asteptarile inflationiste sunt deosebit de importante deoarece deviatia acestora de la tinta bancii centrale reflecta gradul de incredere de care se bucura autoritatea monetara. Credibilitatea politicii monetare construita prin transparenta si responsabilitate este un factor cheie in atingerea obiectivului de stabilitate a preturilor.

Rata de inflatie pe care o tinteste BNR pentru sfarsitul acestui an se situeaza la 3%, mult sub asteptarile rezultate in urma acestui sondaj on-line.

Reclame

Filed under: Altele, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

RSS ZF

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Capital

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Realitatea

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Blog Stats

  • 944,981 hits


gtop.ro

%d blogeri au apreciat asta: