Stiri pe blog

Un alt blog de stiri

– „Ulcica cu flori de primavara” a lui Ioan Andreescu are sansa de a-si gasi al treilea colectionar

Pentru prima dată pe piaţa românească de artă, Artmark oferă o selecţie de opere aflate la temelia şcolii româneşti de pictură, realizate mai ales în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, de către cei mai de seamă pictori ai perioadei. Opera centrală a licitaţiei, „Ulcică cu flori de primăvară”, este una dintre cele mai valoroase picturi aparţinând perioadei buzoiene a lui Ioan Andreescu şi a făcut parte din celebra colecţie  a familiei Gheorghe Bellu, cunoscut ca unul dintre primii colecţionari ai impresioniştilor francezi.

Opera a trecut, mai târziu, în colecţia istoricului de artă Radu Bogdan, cel mai important exeget al lui Andreescu şi cel căruia i se datorează larga cunoaştere a operei pictorului, prin includerea sa în expoziţii şi apariţii în studii de specialitate. Încetând din viaţă prematur, la vârsta de doar 32 de ani, Andreescu a realizat puţine opere, care l-au recomandat însă ca unul dintre cei mai importanţi artişti români ai tuturor timpurilor. Pictura „Ulcică cu flori de primăvară” este concludentă pentru originalitatea lui Andreescu, în ceea ce priveşte expresia prin intermediul materiei picturale, care îl plasează pe artist în sfera modernităţii europene. Reprodusă în majoritatea studiilor dedicate operei artistului, lucrarea este considerată martor al unei etape revelatoare pentru conştiinţa artistică a pictorului despre care cunoscătorii  consideră că, dacă ar fi trăit mai mult, ar fi devenit mai mare decât Grigorescu. Pictura are o valoare estimată la 125.000 – 175.000 €.

O altă lucrare importantă a licitaţiei este pictura „Vatră la Rucăr” de Nicolae Grigorescu (ulei pe placaj, 26 x 38 cm), aparţinând ultimilor ani de creaţie ai artistului, în care viziunea sa tinde către esenţializare, iar paleta este formată din nuanţe de alb, roz şi gri, de un mare rafinament. Opera ilustrează o scenă dintr-un interior tradiţional, temă care se poate urmări de-a lungul întregii sale creaţii, în picturi precum „Ţărancă în interior” sau „Vatra de la Rucăr” de la Muzeul Naţional de Artă al României. Pictura are o valoare estimată între 50.000 şi 80.000 €.

Ţărăncuţă”, operă semnată de Ştefan Luchian, înfăţişează o tânără cu ovalul perfect al chipului, ce poartă o basma înnodată sub bărbie. Ea are o expresie copilăroasă, cu zâmbetul ştrengar şi este privită cu duioşie şi adâncă înţelegere pentru etapa din viaţă căreia aparţine. În redarea stării sufleteşti a personajului, artistul se concentrează mai ales asupra privirii, ochii săi părând că încearcă să descopere viaţa, cu un amuzament specific copilăriei. Lucrarea (ulei pe pânză, 37 x 26,5 cm) a făcut parte din colecţia Virgil Cioflec, primul monografist al lui Ştefan Luchian şi are o valoare estimativă între 20.000 – 40.000 €.

Cele 28 de loturi care vor fi licitate alcătuiesc o imagine asupra principalelor orientări valabile în arta epocii, demonstrând diversitatea stilistică a acestui capitol esenţial al picturii româneşti. Având o importanţă istorică, creaţiile îşi arată apartenenţa la Neoclasicismul academic, la Romantism, Simbolism sau primele curente moderne, care au interferat în operele artiştilor, ducând la formele de expresie particulare ale perioadei.

Dintre artiştii ale căror lucrări au fost alese pentru această licitaţie fac parte: Constantin D. Stahi, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Carol Popp de Szathmary, George Demetrescu Mirea, Ioan Andreescu sau Sava Henția (1848 – 1904).

Pe data de 12 mai, la J.W. Marriott Bucharest Grand Hotel, va avea loc şi Licitaţia de Artă Decorativă & Design (sec. XVIII-XXI). Aceasta împreună cu Licitaţia Vechi Maeştri ai Picturii Româneşti (sec. XVIII – XIX) oferă lucrări artistice de înaltă calitate şi valoare investiţională, continuând astfel dezvoltarea proiectului de specializare a ofertei pieţei româneşti de artă.

Operele pot fi admirate în expoziţia deschisă gratuit publicului la J.W. Marriott Bucharest Grand Hotel, în perioada 7 mai – 12 mai, între orele 11.00 – 21.00.

Reclame

Filed under: Altele, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

RSS ZF

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Capital

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Realitatea

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Blog Stats

  • 942,983 hits


gtop.ro

%d blogeri au apreciat asta: