Stiri pe blog

Un alt blog de stiri

– ANCOM va adopta strategia de dezvoltare a serviciilor mobile de banda larga in Romania

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii va elabora si adopta in anul 2011 o strategie de dezvoltare a serviciilor BWA in benzile de frecvente 2500-2690 MHz si 790-862 MHz si va aloca resursele de spectru din benzile destinate acestor servicii printr-o procedura de selectie in cursul anului 2012.

Declaratia apartine lui Bogdan Iana, Directorul Directiei Executive Administrare Spectru si Resurse de Numerotatie din cadrul ANCOM cu ocazia conferintei internationale „Strategii pentru spectrul radio – necesitate, oportunitate, implicare”.

Printre obiectivele urmarite de ANCOM in alocarea frecventelor se numara cresterea penetrarii serviciilor de banda larga, stimularea competitiei pe piata de comunicatii mobile, incurajarea investitiilor eficiente in infrastructura nationala si promovarea inovatiei, alocarea eficienta a spectrului catre operatorii care il vor valorifica cel mai bine si realizarea unei corelatii optime cu benzile deja licentiate destinate acelorasi servicii (benzile 900 MHz, 1800 MHz si 2100 MHz).

Reprezentantul ANCOM a aratat ca, in conditiile in care la sfarsitul acestui an expira licentele detinute de operatorii Orange Romania si Vodafone Romania pentru benzile de frecvente de 900 MHz si 1800 MHz, pentru dezvoltarea cat mai rapida a acoperirii cu retele si servicii BWA, Autoritatea analizeaza doua posibile solutii pentru procedura de alocare a spectrului de frecvente in cele patru benzi de interes pentru implementarea serviciilor de banda larga in Romania.

Astfel, prima optiune este ca licentele in benzile de frecvente de 900 MHz si 1800 MHz detinute de catre Orange Romania si Vodafone Romania sa fie prelungite pana la mijlocul anului 2014 cand vor expira cele mai recente licente acordate companiei Cosmote in aceste doua benzi si organizarea in anul2012 aunei proceduri de selectie pentru benzile 800 si 2600 MHz, simultan cu benzile 900 si 1800 MHz, drepturile de utilizare urmand a intra in vigoare in anul 2013, respectiv 2014.

O a doua optiune este ca toate cele trei licente alocate in banda de 900, respectiv de 1800 MHz, sa fie prelungite pana la sfarsitul anului 2021, cand vor expira cele mai nou alocate licente in banda de 2100 MHz catre companiile Cosmote si RCS & RDS si organizarea in anul2012 aunei proceduri de selectie pentru benzile 800 si 2600 MHz, urmand ca drepturile de utilizare a acestor benzi sa intre in vigoare in anul2013. Inacest caz, pana cel tarziu in anul 2020, ANCOM va elabora o strategie de refarming (analiza si realocare) a tuturor acestor benzi.

O alta optiune ar putea aparea in urma consultarii cu industria de comunicatii din Romania, care va avea loc inaintea adoptarii strategiei de dezvoltare a serviciilor mobile de banda larga in Romania.

“Chiar in aceste zile am primit si rezultatele studiului de impact al utilizarii benzilor de 900 si 1800 MHz pentru servicii de generatia a treia. Studiul va influenta strategia de dezvoltare a serviciilor de banda larga in Romania intrucat concluziile sale arata ca este necesar sa aplicam cel putin un remediu concurential pe piata serviciilor de comunicatii mobile. In urma analizei cantitative si calitative complexe a unei varietati de remedii posibile care sa raspunda la distorisunile concurentiale identificate,  au fost retinute trei solutii posibile. Fiecare din solutiile retinute contine combinatii de mai multe remedii, in formulari diferite si cu un calendar de implementare adecvat. Exemple de remedii avute in vedere in conturarea solutiilor sunt: eliberarea unui bloc de frecventa de 5MHz in banda de 900MHz, roaming national, incheierea de acorduri de partajare a infrastructurii intre operatori. Combinatia de remedii ce urmeaza a fi implementata de ANCOM va fi stabilita in urma unui proces de consultare publica cu industria”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Pentru asigurarea unor portofolii de spectru echitabile pentru toti operatorii care detin drepturi de utilizare in benzile de frecvente destinate furnizarii de retele si servicii de comunicatii de banda larga (alocate sau care urmeaza a fi alocate), ANCOM ia in considerare ca la momentul procedurii de selectie pentru alocarea spectrului sa impuna unele restrictii privind cantitatea maxima de spectru care poate fi obtinuta de un operator in banda de 800 MHz, luand in calcul si cantitatea de spectru detinuta in banda de 900 MHz (pentru operatorii GSM). Autoritatea intentioneaza, de asemenea, sa dea posibilitatea participantilor la procedura de selectie sa-si stabileasca cerintele minime individuale de spectru de care au nevoie pentru dezvoltarea modelului de business propriu si va impune un set minim de conditii de utilizare a spectrului, incluzand gradul de acoperire cu servicii, termenele pentru atingerea acestui grad de acoperire si conditii tehnice pentru asigurarea coexistentei cu alte aplicatii permise in banda sau in benzile adiacente.

Reclame

Filed under: IT&C, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

RSS ZF

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Capital

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Realitatea

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Blog Stats

  • 942,983 hits


gtop.ro

%d blogeri au apreciat asta: