Stiri pe blog

Un alt blog de stiri

– Crestere masiva a programelor antivirus false pentru Apple Mac OS X

Totul a început în primele zile ale acestei luni, când infractorii cibernetici s-au folosit de contextul morţii lui Osama bin Laden pentru a păcăli utilizatorii să acceseze link-uri false care îi redirecţionau spre malware, avertizează experţii Kaspersky Lab. O serie de astfel de link-uri era „rezervată” utilizatorilor de Mac, care îşi puteau infecta computerele cu unul dintre cele două programe antivirus false: „Best Mac Antivirus“ şi „MACDefender“.

Iată cum procedau infractorii cibernetici: influenţau afişarea rezultatelor din căutările Google cu ajutorul metodei blackhat SEO, astfel încât cei care doreau să vizioneze anumite imagini cu bin Laden erau redirecţionaţi spre site-uri suspecte, care distribuiau malware pentru Windows şi Mac.

„Iniţial nu cunoşteam exact numărul de website-uri false care răspândeau malware pentru Mac, dar în urma recentelor cercetări pe care le-am desfăşurat, am fost surprinşi să vedem că acestea sunt de ordinul miilor”, spune Ştefan Tănase, Senior Regional Researcher Kaspersky Lab. „Redirecţionarea pleacă din rezultatele afişate de Google, continuând cu un exploit pentru platforma Java care, dacă este executat cu succes, va descărca în computer un fişier care aparent este un joc video. La accesarea acestui fişier, utilizatorii de Mac vor vedea afişată o fereastră care imită interfaţa de Finder din Mac OS X, avertizându-i că au sistemul infectat”, completează Tănase.

În acelaşi timp, pe ecran apare un mesaj care îi îndeamnă pe utilizatori să apese „Remove all” pentru a dezinfecta computerul. Dacă acţiunea aceasta este executată, în sistem este descărcată arhiva programului antivirus fals.

Metoda folosită de infractorii cibernetici în acest caz este ingineria socială, determinându-i pe utilizatori să dea click pentru a descărca programul respectiv, însă aceştia pot schimba modalitatea de infectare, lansând direct un exploit.

Experţii Kaspersky Lab avertizează că această „campanie” de infectare a sistemelor Apple Mac OS X este una masivă, de aceea trebuie să ia în considerare instalarea unei suite de securitate capabile să le protejeze sistemul şi informaţiile stocate în computer. În plus, utilizatorilor le este recomandat să-şi actualizeze periodic sistemul de operare cu ultimele update-uri lansate de Apple şi să fie la zi cu cele mai noi update-uri pentru platformele Java şi Flash.

Kaspersky Lab este cel mai mare producător de soluţii de securitate informatică din Europa şi locul patru la nivel mondial. Compania oferă unele dintre cele mai populare sisteme de securitate pentru PC, care protejează utilizatorul de viruşi, spyware, crimeware, hackeri, phishing şi spam. Produsele Kaspersky deţin o rată superioară de detecţie, având cel mai rapid timp de răspuns din industria de securitate pentru utilizatori individuali, SMB, reţele de mari dimensiuni şi sisteme de lucru mobile. Tehnologia dezvoltată de Kaspersky este utilizată la nivel mondial în produsele şi serviciile furnizorilor de top ai soluţiilor de securitate de pe piaţa IT.

Reclame

Filed under: IT&C, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

RSS ZF

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Capital

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Realitatea

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Blog Stats

  • 942,983 hits


gtop.ro

%d blogeri au apreciat asta: