Stiri pe blog

Un alt blog de stiri

– Studiul CMS M&A: „În 2011, piaţa de Fuziuni şi Achiziţii va fi mai favorabilă pentru vânzători”

O revenire a pieţei vânzătorilor, coroborată cu o creştere a numărului de tranzacţii sunt principalele constatări ale Studiului Anual European CMS privind Fuziunile şi Achiziţiile în 2011, publicat de către firma europeană de avocatură CMS. Studiul CMS analizează peste 1.000 de tranzacţii de fuziuni şi achiziţii ale companiei, de-a lungul ultimilor 4 ani.

Analiza făcută arată revenirea unei tendinţe favorabile pentru vânzători pe piaţa de fuziuni şi achiziţii din regiune, după ce anul trecut aceasta a înclinat semnificativ în favoarea cumpărătorilor.

Comparativ cu 2009, la nivel European, în 2010 s-a constatat o creştere de 25% a numărului de tranzacţii de fuziuni şi achiziţii, tendinţă care continuă şi în 2011, se arată în studiu. Deoarece tot mai mulţi investitori sunt interesaţi de piaţa de M&A, oficialii CMS estimează că în 2011 tendinţa de a transfera riscul contractual înapoi cumpărătorilor este improbabilă, existând, cu siguranţă, o revenire la o piaţă mai favorabilă vânzătorilor.

„În ceea ce priveşte România, în 2011 înregistrăm o creştere semnificativă a interesului investitorilor pentru domeniul M&A, atât din partea fondurilor de investiţii cât şi a celor strategice. Principalele sectoare atractive în acest an sunt cel energetic (atât green energy cât şi convenţională), financiar-bancar (exituri, vânzări, restructurări de portofoliu), bunuri de consum şi sectorul industrial”, declară Horea Popescu, Partener, Departamentului Corporate, CMS România.

„2011 se anunţă a fi un an al acumulărilor şi al pregătirilor pentru anul următor, când se vor culege, cu adevărat, roadele acestei frenezii a activităţii care a început în domeniul M&A în România. Nivelurile de utilizare, care s-au dublat în ultimele luni, în cazul Departementelor Corporate ale CMS, explică optimismul nostru în ceea ce priveşte revenirea susţinută a creşterii mult aşteptate,” a spus Gabriel Sidere, Managing Partner, CMS România.

Studiul evidenţiază, de asemenea, diferenţe semnificative în ceea ce priveşte obiceiurile şi practicile de piaţă în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor în Europa, astfel:

 • În Europa Centrală şi de Est, arbitrajul rămâne principalul mecanism de soluţionare a disputelor (76% vs. 33% în Europa, în 2010).
 • În Europa de Sud, tranzacţiile au avut tendinţa cea mai redusă din Europa de a conţine dispoziţii de minimis sau clauze globale (basket).
 • În Europa Centrală şi de Est, tranzacţiile cu clauză de indexare a preţului de achiziţie („earnout”) au fost rare (doar 8%), iar clauzele de neconcurenţă au fost utilizate mult mai rar decât în restul Europei.
 • În Franţa, tranzacţiile cu preţ de cumpărare, cu clauză de indexare (earnout) au fost folosite mai frecvent decât în alte regiuni, o treime din tranzacţii având o astfel de componentă.
 • Foarte rar se întâmplă să nu existe un plafon de răspundere, iar tranzacţiile din Regatul Unit au, în general, cea mai scurtă perioadă de limitare cu garanţie generală,numai 17% dintre acestea având o perioadă de limitare peste 24 de luni.
 • În ţările germanofone, a existat o creştere semnificativă a plafoanelor de răspundere, de până la 25% din preţul de achiziţie (42% în 2010 comparativ cu 35% în anul anterior). Aceasta a fost însoţită de o scădere a plafoanelor de răspundere de peste 50% din preţul de achiziţie.
 • În Benelux, condiţiile de finanţare a cumpărătorului au fost foarte rare (doar 4%).

Comparativ cu SUA (conform datelor publicate de ABA), studiul CMS gaseşte diferenţe semnificative în tranzacţiile de fuziuni şi achiziţii efectuate în Europa:

 

 • Clauzele MAC (material adverse change – schimbări adverse materiale) sunt mult mai populare în SUA decât în Europa. Acestea au fost utilizate în 80% din tranzacţiile din SUA comparativ cu doar 16% în Europa.
 • Clauzele globale sunt mai frecvente în SUA, iar baza de recuperare este diferită. În SUA, există un procent de recuperare de 59% „doar surplus”, faţă de recuperarea „primului dolar” vs. 34% în Europa, în 2010.

„Profilul de risc al regiunii ECE, ca piaţă emergentă, este în continuare reflectat în termenii şi condiţiile tranzacţiilor de fuziuni şi achiziţii. Totuşi, pe fondul intensificării activităţii, alocarea riscurilor se normalizează. Cred că putem spune că în 2011 vom vedea o egalizare a condiţiilor pentru vânzători şi cumpărători”, declară Helen Rodwell, CEE Head of Corporate Practice.

Studiul Anual European CMS privind Fuziunile şi Achiziţiile în 2011 a inclus şase regiuni europene, astfel: Regatul Unit, ţările germanofone (Austria, Germania şi Elveţia), Franţa, Benelux (Olanda şi Belgia), Europa Centrală şi de Est (Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Rusia, Slovacia şi Ucraina) şi Europa de sud ( Italia şi Spania).

Tranzacţiile incluse în studiu acoperă toate sectoarele de activitate, inclusiv financiar şi asigurări, hotelărie şi turism, energie şi utilităţi, produse de larg consum, TMT, infrastructură şi proiecte, ştiinţă, imobiliare şi construcţii.

CMS a fost înfiinţat în 1999 şi cuprinde astăzi 600 de parteneri şi peste 2.800 de avocaţi. CMS oferă o înţelegere locală profundă a aspectelor juridice, fiscale şi de afaceri şi furnizează servicii orientate către clienţi printr-o strategie comună executată la nivel local în 28 de jurisdicţii, cu 56 de birouri în Europa Centrală şi de Vest şi nu numai.

Reclame

Filed under: Business, , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

RSS ZF

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Capital

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Realitatea

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Blog Stats

 • 943,273 hits


gtop.ro

%d blogeri au apreciat asta: