Stiri pe blog

Un alt blog de stiri

– Casa Artmark estimează cele mai mari vânzări de până acum în Licitaţia de Vară 2011

Opere de peste 1.600.000 euro se aşteaptă să fie vândute în cea mai importantă licitaţie a sezonului. Licitaţia de Vară Artmark oferă lucrări realizate de nume ilustre ale artei româneşti grupate în opt secţiuni, de la Romantism la Impresionism sau de la Orientalism la Postmodernism. Picturile celebre sunt semnate de: Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Dărăscu, Jean Steriadi şi NicolaeTonitza.

Nicolae Tonitza este autorul uneia dintre capodoperele acestei licitaţii – „Pe verandă” (ulei pe carton, 59,5 x 49 cm), pictură ce reprezintă, totodată, una dintre cele mai valoroase lucrări, fiind estimată la 100.000 – 175.000. Ilustrând portretul unei femei cu prunc, o temă rară în creaţia artistului, opera se distinge prin cromatica strălucitoare şi compoziţia monumentală. Pictura a fost dăruită de către Tonitza lui Theodor Pallady, pentru fiica sa vitregă Marie Jeanne Diamandy. Lucrarea a fost confiscată în anii ’80 de către regimul comunist şi plasată în custodia Muzeului Municipiului Bucureşti. În 2008, opera este restituită de către Muzeu moştenitorilor lui Marie Jeanne (Diamandy) Bastaki.

 „Pe verandă” face parte din capitolul Tezaur al Licitaţiei de Vară şi a fost realizată în perioada petrecută de Tonitza la Vălenii de Munte. Tabloul prezintă,  într-un plan mai îndepărtat, stâlpul de lemn al pridvorului tipic muntenesc. Apariţia acestui simbol este legată de faptul că Tonitza picta chiar din pridvorul casei în care locuia, fapt relevat în operele cele mai cunoscute ale perioadei: “Casa dascălului” şi “Femeie în cerdac”.

Tot din perioada şederii lui Tonitza la Vălenii de Munte (1921-1924) face parte şi „Natură statică cu fructe” (ulei pe carton, 30 × 40 cm), o altă pictură deosebită, prezentă la Licitaţia de Vară. Opera este menţionată în catalogul Expoziţiei Retrospective “Nicolae Tonitza”, Muzeul de Artă al R.P.R., din 1964, drept variantă a naturii statice din colecţia Dona.

„Natură statică cu fructe” are o valoare estimată între 45.000 – 65.000€.

Licitaţia de Vară va avea loc miercurea viitoare (15 iunie) la J.W. Marriott Bucharest Grand Hotel. Operele pot fi admirate în perioada 11 – 15 iunie 2011, între orele 11.00 – 21.00, la J.W. Marriott Bucharest Grand Hotel, în expoziţia deschisă gratuit iubitorilor de artă.

Reclame

Filed under: Altele, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

RSS ZF

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Capital

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Realitatea

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Blog Stats

  • 936,452 hits


gtop.ro

%d blogeri au apreciat asta: