Stiri pe blog

Un alt blog de stiri

– Romanii au incredere in armata, profesori si biserica

Serviciul de pompieri continua sa se bucure de cel mai inalt nivel de incredere pe plan international. S-a inregistrat o imbunatatire considerabila in ceea ce priveste reputatia organizatiilor de caritate si cea a judecatorilor.

In comparatie cu anul anterior, o crestere a increderii a fost inregistrata pentru majoritatea grupurilor profesionale, cu exceptia unei usoare scaderi privind specialistii in marketing si cercetatorii de piata. Acestea sunt concluziile „GfK Index Trust 2011”, studiu care a fost efectuat in 19 tari de catre divizia GfK Custom Research.

Imbunatatirea reputatiei judecatorilor pe plan international

La nivel international, reputatia tuturor grupurilor profesionale s-a imbunatatit. In aceeasi privinta, serviciile de pompieri sunt in pozitia fruntasa, cu o medie de 94% a populatiei din toate tarile studiate care isi plaseaza increderea in ei. Un procent asemanator – 93% dintre romani – au incredere in pompieri. Valoarea s-a stabilizat la un nivel foarte inalt si aceasta profesie este investita cu incredere de catre cel putin 90% dintre respondentii din toate tarile europene, cu exceptia Bulgariei (89%). Cea mai mica valoare a fost inregistrata in India, unde doar 81% din populatie are incredere in pompieri.

Urmatorii in clasament sunt doctorii (86% la nivel international si 79% in Romania), profesorii (85% atat la nivel international, cat si in Romania), postasii (84% la nivel international si 85% in Romania) si armata (82% la nivel international si 88% in Romania). Ca si in anii precedenti, politia s-a situat pe locul al saselea si nivelul de incredere in aceasta profesie chiar a crescut cu un punct procentual fata de anul anterior. Cu toate acestea, exista variatii mari intre diferite tari: politia este vazuta cu incredere de 89% din populatia Suediei, inregistrandu-se valori ridicate si in Italia (86%) si Germania (85%). In schimb, fortele de politie din Columbia au o reputatie foarte proasta; doar 36% dintre columbieni au incredere in autoritatile responsabile de aplicarea legii. Nici Romania nu sta foarte bine la acest capitol, doar 55% dintre cetatenii romani declarandu-si increderea in politisti. Judecatorii si-au imbunatatit in mod semnificativ reputatia pe plan international pana la 66%, ceea ce inseamna cu patru puncte procentuale mai mult decat in 2010. Totusi, au aparut diferente semnificative intre diferite tari implicate in sondaj: cel mai ridicat grad de incredere este in Suedia (82%). Judecatorii sunt, de asemenea, foarte pretuiti in Germania si Olanda (ambele cu 79%). De departe, cea mai mica valoare a fost inregistrata in Bulgaria, unde numai 34% considera ca judecatorii sunt de incredere.

Cea mai mare crestere a gradului de incredere a fost cea pentru organizatiile de caritate, care a crescut cu cinci puncte procentuale fata de anul precedent pana la valoarea de 64%. In mod interesant, cea mai mare incredere acordata de catre un procent considerabil a fost inregistrata in India (83%) si Polonia (81%). Si ponderea respondentilor care au avut o imagine pozitiva a functionarilor publici, a crescut la nivel international, de la 58% in anul anterior la 61% in 2011. Functionarii publici sunt cei mai respectati in India (74%); in schimb, aproape acelasi procent dintre columbieni nu au incredere in acest grup profesional. In urma unui declin semnificativ in 2010, pozitia clerului s-a stabilizat intre timp la 58%, iar cercetatorii de piata sunt considerati de incredere de 54% dintre respondenti.

Politicienii sunt mai apreciati, dar raman pe ultimul loc

Mai mult de jumatate dintre respondenti si-au exprimat o parere critica fata de avocati, sindicate, jurnalisti, bancheri, manageri, specialisti in marketing, specialisti in publicitate si politicieni.

Criza financiara a intrat acum intr-o noua faza si reputatia bancherilor s-a imbunatatit usor in comparatie cu anul anterior, ajungand la 43% in primavara anului 2011. Explicatia ar putea fi aceea ca evolutia crizei financiare este acum catre o criza a monedei euro si a nivelului datoriei, in care bancherii nu mai sunt miezul problemei. Cu toate acestea, exista diferente majore de la o tara la alta. Indienii prezinta, de departe, cel mai mare nivel de incredere in bancherii lor (80%), in timp ce aproape aceeasi proportie, dar de neincredere, este manifestata de italieni fata de acest grup profesional (78%). Trei sferturi dintre romani spun ca nu au incredere in lucratorii bancari. Acestia au o imagine la fel de proasta in Marea Britanie, unde doar 27% din populatie considera aceasta profesie demna de incredere.

Desi politicienii au fost capabili sa-si imbunatateasca oarecum imaginea pe parcursul ultimului an, ei raman in partea de jos a clasamentului, cu un grad de incredere, per ansamblu, de 17%. Stima pentru politicieni este cea mai crescuta in Suedia (39%), in vreme ce in Cehia si Romania (8% in fiecare caz), precum si in Germania si Italia (9%), politicienii au o problema de imagine serioasa.

Anunțuri

Filed under: Altele, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

RSS ZF

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Capital

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Realitatea

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Blog Stats

  • 934,334 hits


gtop.ro

%d blogeri au apreciat asta: