Stiri pe blog

Un alt blog de stiri

– Sfaturi pentru antreprenori

Până ca România să fie afectată de noile condiţii economice la nivel mondial, antreprenorii români ar trebui să înţeleagă că pot lua o serie de măsuri pentru consolidarea afacerilor, independent de constrângerile exterioare. Consultanţii NEXIA Internaţional au esenţializat 5 sfaturi pentru companiile din ţara noastră care pot proteja afacerile de așa zisele  furtuni externe.

1.    Revizuirea procedurilor interne. „Dacă în ultimii doi ani de la declanșarea crizei, tendinţa în cele mai multe companii a fost să reducă costurile, existând o abordare cantitativă a managementului în ceea ce privește restructurarea, în perioada următoare orientarea managerilor sau antreprenorilor români ar trebui să fie către o abordare calitativă. Eficientizare proceselor, fluxurilor interne, revizuirea zonei contabile și a procedurilor pot aduce o valoarea adăgată consistentă în ceea ce privește consolidarea unei afaceri”declară Luminiţa Ristea, partener CRG NEXIA.

2.    Sharing de costuri. Pentru multe companii soluţia sharing-ului de costuri variabile poate fi o soluţie într-o abordare mai eficientă a cheltuielilor cu chiriile, întreţinerea, transportul, consultanţa/contabilitatea. “Fie că sunt din același domeniu sau activează în domenii diferite, companiile mici și mijlocii au această posibilitate foarte eficientă în reducerea unor categorii de costuri. Cunoaștem cazuri de firme din același domeniu care au practicat acest sistem și au ajuns ca în prezent să fuzioneze pentru a-și consolida poziţia pe piaţă. Deci iată că benficiile sunt neașteptate uneori”, precizează Luminiţa Ristea.

3.    Atenţie la redactarea contractelor! Se schimbă Codul Civil. Începând cu luna octombrie a acestui an va intra în vigoare noul Cod Civil. „În acest act există o serie de prevederi care pot influenţa direct și decisiv relaţiile comerciale dintre două societăţi. Un exemplu în acest sens este reglementarea impreviziunii şi a efectelor ei prin contracte. Conform art. 1271 din noul Cod Civil (Legea nr. 287/2009 republicată), părţile trebuie să își execute obligaţiile  asumate printr-un contract chiar dacă executarea lor a devenit mai oneroasă, fie datorită creşterii costurilor executării propriei obligaţii, fie datorită scăderii valorii contraprestaţiei.  Există, însă, reglementată prin noul Cod Civil, ca excepţie, impreviziunea, care  permite solicitarea în instanţă, fie a adaptării contractului, pentru a distribui în mod echitabil între părţi pierderile şi beneficiile ce rezultă din schimbarea împrejurărilor, fie a încetării contractului, dacă executarea contractului devine excesiv de oneroasă datorită unei schimbări excepţionale a împrejurărilor care ar face vădit injustă obligarea debitorului la executarea obligaţiei. Impreviziunea, ca o cauză de adaptare a unui contract sau de încetare a lui, nu poate fi invocată decât în anumite condiţii, iar o clauză contractuală prin care debitorul obligaţiei şi-a asumat riscul schimbării împrejurărilor exclude posibilitatea invocării impreviziunii în instanţă. Si aceasta nu este singura modificare din noul Cod Civil care va afecta relaţiile dintre două societăţi. Din acest motiv, recomandăm o mai mare atenţie în redactarea contractelor și în abordarea juridică a relaţiilor comerciale între societăţi”, precizează Beatrice Onica-Jarka, partener Cunescu, Balaciu și Asociaţii.

4.    Și mai mare atenţie la cash-flow! Cele mai multe companii s-au ciocnit în ultimii ani de problema lipsei de cash-flow. Multe dintre acestea au învăţat din experienţele negative cum să-și eficientizeze fluxurile de bani. Alte companii și-au adâncit și mai mult aceste probleme.  “Problemele de cash-flow nu sunt insurmontabile. Multe companii ajung să intre într-un fel de panică în momente în care încep să aibă gap-uri mari între încasări și cheltuieli. Atât băncile, cât și IFN-urile au soluţii de finanţare care pot ajuta companiile în astfel de situaţii. Problema este că multe dintre companii ajung în default financiar și apelează la astfel de soluţii în ultimul ceas, când lucrurile nu mai pot fi resuscitate, business-ul fiind insolvabil. În condiţiile în care managementul unei companii își face o face o strategie și o previziune financiară pe 6-12 luni, astfel de situaţii pot fi evitate. Din păcate contextul economic internaţional, dar și evoluţia economiei României din ultima perioadă predispun la acutizarea problemelor de cash-flow în următorul an, astfel că multe companii vor trebui să acorde și mai multă atenţie acestui aspect”, declară Luminiţa Ristea.

5.    Don`t Do-It-Yourself! În rândul multor antreprenori români există această tendinţă de a acoperi din punct de vedere executiv și zona financiar-contabilă a companiei. Apelarea la specialiști sau consultanţi externi pare o practică inutilă și generatoare de costuri pentru mulţi dintre aceștia. “În special în zona de IMM-uri există percepţia greșită că un consultant extern este scump. Mulţi dintre antreprenori cred că se pricep și la contabilitate și la fiscalitate, așa cum se pricep să facă business. Din această cauză, din păcate, în cele mai multe cazuri, consultanţii ajung în companii să stingă focul. Lucrurile ar fi mult mai puţin costisitoare dacă s-ar apela din timp la specialiști financiari/contabili, fiscaliști care pot evita starea de platformă în flăcări. În ceea ce privește costurile cu un consultant, pot spune că orice firmă care facturează TVA își poate permite să acopere fără probleme aceste costuri, așa cum acoperă facturile de chirie, întreţinere telefonie etc. O parte din antreprenorii români trebuie să înţeleagă că sistemul de management „eu le fac pe toate” a luat sfârșit” subliniază Luminiţa Ristea.

NEXIA INTERNATIONAL se află printre primele zece reţele de consultanţă şi contabilitate la nivel mondial, cu un nivel al onorariilor totale înregistrate în 2009 de peste 2,1 miliarde de euro. NEXIA este prezentă în peste 100 de ţări cu 580 de birouri locale, având peste 20.000 de angajaţi.

Anunțuri

Filed under: Business, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

RSS ZF

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Capital

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Realitatea

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Blog Stats

  • 934,416 hits


gtop.ro

%d blogeri au apreciat asta: