Stiri pe blog

Un alt blog de stiri

– România se apropie de ţările din regiune în privinţa volumului pieţei de panouri solare

Piaţa locală de panouri solare ar putea ajunge în următorii doi ani la 50.000 de sisteme, recuperând astfel din diferenţa de volum comparativ cu pieţele europene, potrivit estimărilor Ariston Thermo România, unul dintre principalii jucători ai pieţei autohtone de profil.

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei locale de panouri solare, previziunile Ariston Thermo România indică o cerere în continuă creştere şi pentru perioada următoare, favorizată şi de prelungirea Programului Casa Verde  în 2012.

Având în vedere că înaintea demarării celor trei programe circa 20.000 de locuinţe erau dotate cu panouri solare, finanţările guvernamentale din perioada 2010 – 2012 vor da posibilitatea majorării acestui număr la circa 50.000 ”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Director de Vânzări al Ariston Thermo România.

Acesta a subliniat însă că achiziţia şi montajul efectiv al panourilor solare obţinute prin intermediul Programului Casa Verde suferă o decalare din cauza duratei procesului de aprobare, dar şi a perioadei de  un an pentru implementare.

Astfel, conform informaţiilor furnizate de către reprezentanţii Administraţiei Fondului pentru Mediu, în 2010, în cadrul programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire – Casa Verde, au fost depuse circa 18.400 de dosare de finanţare, 16.100 fiind aprobate. Dintre acestea, la mijlocul lunii august 2011, erau depuse spre decontare 7.500 cereri, în timp ce peste 5.400 au fost deja decontate.

În cadrul sesiunii desfăşurate în perioada 1 iunie – 15 iulie 2011, a fost înregistrat la Administraţia Fondului pentru Mediu un număr de circa 24.000 cereri de finanţare ce se traduc printr-o sumă cu 40 de milioane de lei peste cea prevăzută în buget, care în acest an este de 100 milioane de lei.

România, la nivelul Bulgariei în privinţa numărului de locuinţe dotate cu panouri solare

În România, puţin peste 26.000 de locuinţe erau dotate până la începutul anului 2011 cu panouri solare, situându-se foarte aproape de Bulgaria, potrivit calculelor estimative realizate de Ariston în urma lansării celui mai nou studiu al Federaţiei Europene a Industriei de Panouri Solare (ESTIF).

Datele Ariston mai arată că în Ungaria, numărul locuinţelor ce dispun de astfel de sisteme trece de 37.500, în timp ce în Cehia este de peste 77.000. Polonia ajunge la 164.000 de locuinţe ce au instalate panouri solare.

Germania se află în topul clasamentului, cu peste 2,75 milioane de locuinţe dotate cu panouri solare, urmată de Grecia, cu un număr de 1,36 milioane, şi Austria, cu 770.000 de astfel de locuinţe.

„În privinţa suprafeţei panourilor solare, potrivit ESTIF, clasamentul se menţine. România şi Bulgaria au o suprafaţă de circa 105.000 mp. În Germania, aceasta este 13,8 milioane mp, iar în Grecia ajunge la peste 4 milioane mp”, a mai afirmat Cătălin Drăguleanu.

Acesta a adăugat că numărul foarte mare de locuinţe dotate cu panouri solare în Germania se datorează programelor guvernamentale de subvenţionare a achiziţiei de astfel de sisteme demarate în urmă cu mai mult de 7 – 8 ani. În ceea ce priveşte obiceiurile de achiziţie ale germanilor, Ariston arată că aceştia optează preponderent pentru sistemele cu tuburi vidate şi circulaţie forţată ce au avantajul de a capta energia solară chiar şi  în zonele cu climă aspră şi expunere redusă la lumină, datorită randamentului ridicat.

În Grecia numărul mare de locuinţe ce au panouri solare este determinat de poziţionarea geografică ce conferă un grad ridicat de expunere solară. În acest caz însă, grecii aleg sistemele de panouri solare cu circulaţie naturală, acestea dând dovadă de un randament ridicat în condiţiile climatice locale.

Casa Verde 2010 a schimbat comportamentul de achiziţie al românilor

În ceea ce priveşte comportamentul de achiziţie al românilor, Cătălin Drăguleanu este de părere că lansarea programului Casa Verde în 2010 a adus schimbări majore, cei mai mulţi dintre români fiind tentaţi mai degrabă să se încadreze în limita maximă subvenţionată de stat, de 6.000 de lei, orientându-se către sisteme cu circulaţie naturală. Acest tip de sisteme au boilerul poziţionat în exterior, foarte aproape de colectorul solar, având astfel pierderi de căldură, aplicabilitate limitată şi durată de utilizare redusă.

“Alegerea acestui tip de sisteme a fost determinată de preţul scăzut, în ciuda dezavantajelor pe care le prezintă. Sistemele solare cu circulaţie naturală nu au capacitatea necesară de a asigura apa caldă menajeră în anumite perioade ale anului, precum primăvara sau iarna, când gradul de însorire scade”, a explicat Cătălin Drăguleanu.

Acesta apreciază totuşi că şi în perioada următoare românii se vor îndrepta spre acest tip de sisteme, din dorinţa de a nu depăşi subvenţia oferită de Guvern.

„Randamentul unei instalaţii solare depinde în mare măsură de calitatea panoului, dar şi de o dimensionare corectă a sistemului. Ariston vine în întâmpinarea celor interesaţi de Programul Casa Verde cu o gamă completă de produse inovatoare (panouri solare şi pompe de caldură) fabricate în unităţile proprii de producţie din Italia, o reţea de distribuitori autorizaţi pregătită, dar şi cu o serie de oferte speciale”, a mai afirmat Drăguleanu.

Preţul sistemelor cu circulaţie naturală variază între 3.000 lei şi 6.000 de lei. Spre deosebire, sistemele solare automatizate cu circulaţie forţată, care pot asigura necesarul de apă caldă menajeră de-a lungul întregului an, pot avea preţuri de până la 10.000 lei.

„În ciuda faptului că vorbim de o investiţie pe termen lung, românii tind către soluţia cea mai ieftină, achiziţionând sistemele din magazine mai puţin specializate, cum au apărut multe o dată cu Programul Casa Verde. Astfel, piaţa este împărţită între un număr mic de producători renumiţi şi multe produse importate odată cu lansarea Programului şi care au o calitate îndoielnică”, a mai afirmat Drăguleanu.

Reclame

Filed under: Business, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

RSS ZF

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Capital

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Realitatea

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Blog Stats

  • 940,831 hits


gtop.ro

%d blogeri au apreciat asta: