Stiri pe blog

Un alt blog de stiri

– Un nud realizat de Tonitza se pregateste sa doboare recordul lui Grigorescu

O lucrare semnata de Tonitza se pregateste sa doboare, in Licitatia de Iarna 2011, recordul stabilit de Grigorescu in primavara acestui an. Aproximativ 140 de capodopere ale artei romanesti din toate timpurile, in valoare de peste un milion de euro, asteapta sa intre in colectii private, in cadrul editiei  aniversare Artmark.

Pictura „In iatac”, 100×69 cm, realizata de Nicolae Tonitza este piesa centrala a Licitatiei de Iarna din acest an si reprezinta cel mai valoros nud realizat de artist si scos vreodata la vanzare. Evaluat la 150.000 – 250.000 de euro, nudul poate deveni cea mai scumpa pictura vanduta in Romania. Recordul este detinut de Nicolae Grigorescu, cu  pictura „Fata cu margele rosii”, adjudecata anul acesta cu 270.000 de euro.

Opera semnata Tonitza provine din renumita colectie a doctorului Iosif Dona si este clasata in categoria Tezaur a Patrimoniului National Cultural Mobil. Alaturi de originea prestigioasa, pictura se mai mandreste cu numeroase participari la expozitii intre anii 1926 si 1979 si cu mai multe mentionari si reproduceri in literatura de specialitate. Capodopera a fost restituita de catre Muzeul National de Arta al Romaniei mostenitorilor proprietarului in 2007, dupa un proces care a durat 10 ani.

Nicolae Grigorescu este prezent la aceasta licitatie cu doua picturi cu subiect national, dintre care o compozitie verticala apartinand perioadei albe, „Tarancuta cu turma de oi, pe Valea Muscelului” (ulei pe lemn, 34,5 x 25 cm, est. 50.000 € – 100.000 €) si peisajul „Care cu boi la Oratii” (ulei pe panza, 48,5 x 113,5 cm, est. 120.000 € – 220.000 €), datate dupa 1895, probabil printre ultimele opere de anvergura ale maestrului aflate inca in proprietate privata.

Un alt artist prezent la licitatia aniversara, care a stabilit, tot in primavara, un record greu de egalat si anume pentru cel mai scump centimetru patrat de pictura, este  Ioan Andreescu.  de aceasta data, este scos la vanzare un peisaj care aminteste primele sale lectii impresioniste: pictura „Padure de mesteceni”, (ulei pe lemn, 16 x 22 cm), care are o valoare estimata la 30.000 – 60.000 de euro. Operele lui Ioan Andreescu sunt rare pe piata de arta, numarul lor fiind limitat de activitatea unei vieti de numai 32 de ani, iar cele mai multe aflandu-se deja in patrimoniile muzeelor de arta si in importante colectii private.

Licitatia de Iarna ofera colectionarilor si investitorilor si alte picturi de exceptie, semnate de Camil Ressu, Gheorghe Petrascu, Theodor Pallady, Nicolae Darascu, Iosif Iser, precum si Ion Tuculescu, Corneliu Baba, Sorin Ilfoveanu, Constantin Piliuta si Stefan Caltia.

Organizata in parteneriat cu Forbes Romania, Licitația de Iarna 2011 va avea loc miercuri, 14 decembrie, incepand cu ora 19:30, la Ateneul Roman. Loturilor pot fi admirate aici, in perioada 10 – 14 decembrie, intre orele 11:00 și 21:00.

Reclame

Filed under: Lifestyle, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

RSS ZF

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Capital

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Realitatea

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Blog Stats

  • 958.317 hits


gtop.ro

%d blogeri au apreciat asta: